להזמנת ההרצאה
המלצות
"באסה. אני רוצה עוד… ככה הרגשתי כשנגמרה לי סדרת ההרצאות הראשונה של נדב אלמוג על כתיבת פנטזיה ומד"ב.
ומה עשיתי כשהיא נגמרה? את הדבר הכי הגיוני שניתן לעשות – התחלתי לצפות שוב".
אלון ולן, עורך וקריין בכאן רשת ב' וסופר בהתהוות
"למדתי על דמויות ותפקידיהן, מבנים סיפוריים, גישות מחקר ועובדות הסטוריות שנדמה לי שרק הוא יודע, כי כמויות הידע שלו אינסופיות ואין שאלה שלא אקבל עליה תשובה מעניינת.
מה שבטוח: גם אחרי עשרה שיעורי פנטזיה, יש עוד המון מה ללמוד ממנו, וחבל שזה לא ממשיך עוד ועוד ועוד".
גבריאלה פוגל, סופרת בהתהוות
הרצאות - ד"ר נדב אלמוג
ד"ר נדב אלמוג, PhD הוא דוקטור לספרות אנגלית ובעל תואר ראשון בתקשורת. הוא עורך ספרותי המתמחה בספרות ספקולטיבית ומתרגם בעל ניסיון רב שנים, וכן משמש כמנטור לכותבים.ות. כמו כן, הוא מרצה מבוקש בנושאים כגון ספרות ספקולטיבית, ספרות ילדים ונוער, פולקלור ומיתולוגיה (ואפילו עושה זאת בגוף ראשון). לקבלת פרטים נוספים על ההרצאות השונות ולהזמנת הרצאה, ניתן לפנות כאן.
אהבה ונישואים (LOVE AND MARRIAGE)
על רומנטיקה ואגדות –
מי באמת רוצה אהבה מהאגדות או חתונה מהאגדות, והאם זה כדאי?
זה מתחיל, כמובן, בהיֹה היה. נסיכים על סוסים לבנים, נסיכות יפהפיות וענוגות, אהבה ממבט ראשון, ארמונות ואושר ועושר עד עצם היום הזה.
מי לא רוצה אהבה מהאגדות, או אפילו חתונה מהאגדות? אז מה יש לאגדות ולספרות הילדים להגיד על אהבה ועל מוסד הנישואין?
איזה מין סיפור זה?
על מיניות באגדות האחים גרים
רבות מהמעשיות המוכרות לנו כיום מציגות רמזים מיניים. לעתים רמזים אלה הם שריד לגרסאות קדומות אשר בהן באה לידי ביטוי באופן גלוי ובוטה, מיניות אסורה שהייתה בגדר טאבו. במעשיות אחרות המיניות נותרת מרומזת, אך ניתוח פסיכואנליטי מגלה שוב כיצד מספקות המעשיות הצצה אל נבכי הנפש ואל תאוותינו הכמוסות. בהרצאה נבחן את האלמנטים המיניים במעשיות, באמצעות כמה דוגמאות נבחרות.
בשני מימין וישר עד הבוקר
על מחיר נעורי הנצח בספר פיטר פן
כל הילדים מתבגרים, פרט לאחד. מי לא חלם להשתחרר מכבלי המציאות ולעוף כמו פיטר פן בשמי ארץ לעולם-לא? מי לא חלם להישאר צעיר לנצח? אבל לנצח יש מחיר, גם בארץ לעולם-לא. בהרצאה זו, יוצג סיפורו של ג'יימס מ' בארי כפי שלא מראים לנו אותו בסרטים המצוירים ובגרסאות המקוצרות – סיפור קסום ואפל, המציג את תקוותיו של האדם ואת פחדיו, שאיפותיו וגעגועיו.
גורל ובחירה באגדות ובספרות ילדים
על ייצוג הגיבורים והנבלים במעשיות וביצירות ספרות לילדים, כגון הקוסם מארץ עוץ, ספרי נרניה, הטירה הנעה ויצירות אחרות
מי הם הגיבורים באגדות ובסיפורי הילדים? מיהם הנבלים? מהו מקומו של הגורל בהתרחשויות ומה מידת הבחירה שניתנת בידיהם? האם יכול גיבור להתפטר? האם יכול נבל להתחרט ולהחליף צד? הרצאה זו תיגע קלות במקומו של הגורל במיתולוגיה הסקנדינבית, תמשיך לבחינת המשך אותה מסורת בסיפורי האחים גרים ולבסוף תבחן את מקומם של הגורל והבחירה של הגיבורים והנבלים בקלסיקות ספרותיות מודרניות לילדים: עליסה בארץ הפלאות, הקוסם מארץ עוץ, האריה המכשפה וארון הבגדים, הארי פוטר, הטירה הנעה ואחרים.
השערים שבין האגדה לחלום
על פירוש מעשיות כחלומות לפי פרויד ויונג
מדוע אנו נמשכים כל כך לאגדות ולסיפורים? הוגי דיעות כגון פרויד ואחרים, טענו שאגדות הינן למעשה "חלומות קולקטיביים". בהרצאה זו נניח, לשעה קלה, את האגדות על ספת הטיפולים, נבחן אלמנטים של החלום והתת-מודע באגדות ונלמד כמה דברים מפתיעים על הסיפורים שאהבנו מילדותנו ואולי גם על עצמנו.
להרוג את וונדי
על מודלים של נשיות וגבריות ביצירתו של ג'יימס מ. בארי, פיטר פן
"זה סוף המשחק," נאנח הוק. "ילדים אלה מצאו לעצמם אימא." מדוע נגמר לפתע המשחק? מהם תסביך וונדי ותסביך פיטר פן? למה תמיד דופקים את הפיה? ואולי הכי חשוב – מדוע על וונדי למות? מגב' דארלינג, ועד טייגר לילי, לנשים בספרו של בארי, שמור מקום מרכזי. בהרצאה זו נבחן כיצד נעזר ג'יימס מת'יו בארי ביצירתו על מנת להעביר ביקורת חברתית ולחתור תחת מודלים של נשיות וגבריות.
לילדים בכלל?
על דמות הילד בספרות לילדים ועל קהלה המגוון של ספרות זו
בהרצאה זו נסקור בקצרה כמה מן הסוגיות הכרוכות בחקר ספרות הפנטסיה לילדים: ספרות זו נכתבת, מופצת, נקנית ונקראת על ידי מבוגרים. בנוסף, יצירות רבות חוצות את הגבולות בין ספרות המבוגרים והילדים ולהיפך. מהו, אם כן, קהלה של ספרות זו? ומה היא דמותו של אותו "ילד" אליו היא פונה? האם ישנה ספרות ילדים "טובה" ו"רעה"? ובאיזו מידה הפנטסיה שאנו מציעים לילדים היא אכן הפנטסיה שלהם?
מדריך הטרמפיסט לפנטסיה
על מבנה המעשייה והאופן בו הוא משפיע על נרטיבים מראשית ז'אנר הפנטסיה ועד היום
בארצות הפנטסיה והקסם הכול יכול לקרות. עם זאת, בבואך לצאת למסע נוסף אל ממלכות הסיפורים, יש כמה חוקים שיכולים לעזור לך לצלוח את הדרך בשלום. בהרצאה זו נכיר כמה גישות בחקר המעשיות ונראה כיצד "מדעי הקסם" השפיעו על נרטיבים ספרותיים וקולנועיים מראשית ימי ז'אנר הפנטסיה ועד היום.
מוסריות במעשיות האחים גרים
על מודלים של מוסריות ואי מוסריות במעשיות בגרסאותיהן השונות מסביב לעולם
הדעה הרווחת היא כי מעשיות האחים גרים הן "שימושיות", "חינוכיות" ומציגות ערכים ברורים של רע וטוב. אך הצצה חטופה מעלה תמונה שונה: אלימות, נקמנות, אכזריות, גזענות וכל זאת, אצל החבר'ה הטובים. בהרצאה זו נבחן אגדות ונעקוב אחר דרכן ועיבודיהן, בחיפוש אחר מקורות המוסריות במיתולוגיה ובאגדות ואחר מקומן בהיסטוריה.
סיפורי לילה: חלום וסיוט בספרות ילדים
על ייצוגים של חלום וסיוט בספרות לילדים, ובמיוחד באליס בארץ הפלאות של לואיס קרול ובקורליין של ניל גיימן
בארץ שמאחורי המראה כל חלומותינו יכולים להתגשם – גם הסיוטים. בהרצאה זו ננסה להציץ יחדיו מאחורי המראה. ננתח אלמנטים של חלום באליס בארץ הפלאות ובמבעד למראה של לואיס קרול ובקורליין של ניל גיימן, ונבחן כיצד אלמנטים אלה באים לידי ביטוי וכיצד הם משרתים את העלילה ותורמים למשמעותה.
עולם חדש… מופלא?
ההרצאה תועבר במסגרת פסטיבל אייקון 2012: תגליות, ב-02/10/2012, בשעה 14:00
המהפכה התעשייתית הביאה אתה בשורה של עולם חדש ומופלא – עולם עירוני ומתקדם, עתיר טכנולוגיה והזדמנויות. אולם עבור רבים הפך המפגש עם העולם המודרני המתהווה למקור של טראומה ופחד. החרדות הללו חלחלו גם אל סיפורי פנטסיה ואימה, שבהם תגליות וגילויים מובילים לתוצאות הרסניות. בהרצאה נבחן כמה סיפורים מהסוג הזה וננסה לעשות כמה תגליות משלנו… ולצאת מזה בשלום.